AKTIVITETER SOM JAG GÖR MED VÅRA HUNDAR !

 

Alla hundar mår bra att få göra någon form av aktivitet. Det behöver inte vara så att man tränar för att tävla men att man gör något någon gång in emellan som våra cockrar är ämnade och avlade för att utföra. 

Själv så tränar jag och tävlar med våra hundar för att se om vår träning ger nåt resultat . Våra hundar aktiveras med lydnad, rallylydnad, viltspår, bruksspår, uppletande, apportering, simmar, NW och utställning. 

       

Lydnad

Lydnad tränar vi så ofta som vi hinner, antingen på apell plan eller också ute i skogen. När vi är i skogen blir det mest inkallningar, sittandet, ställande och läggande. Det har jag  gjort med alla mina hundar sedan de var små. Om man är intresserad av att tävla i lydnad så finns det 4 klasser som man kan tävla i. Från 2017 ändrades reglerna och även klassindelningen så nu heter det  Startklass, Klass I, Klass II, Klass III.

Molly och Lucas  är uppflyttad till lydnads klass I, då båda har diplom i gamla klass I. Lily  tävlar i startklass. Alla mina hundar är mycket possitiva till att träning och vi tyckter  att det är kul att tävla för att se om det ger några resultat för det vi tränat. 

Det är Svenska Brukshundklubben som anordnar lydnadstävlingar. 

Här kan man gå in och läsa om vad de olika tävlingsmomenten  >>>

 

Rallylydnad

Rallylydnad är en rätt så ny sport som är fantastisk kul. Alla hundar och människor kan utöva detta. I rallylydnad finns det fyra klasser att tävla i. Nybörjare, fortsättning, avancerad och mästar klass. Det finns ca 70 olika moment i dessa klasser och när man går in på banan får man 100 poäng som sedan efter varje miss minskar med olika poäng. För att bli godkänd måste man passera 70 poäng. Har man 3 st godkända resultat i klassen går man vidare och får tävla i nästa klass. Om man fått 100 poäng i sin klass kan man hoppa över de återstående starterna och gå vidare för att tävla i nästa klass. 

Man får hjälpa sin hund , prata med den , visa den vägen och berömma den under tiden man är inne på plan. Man kan göra nästan allt utom att röra vid hunden för då blir man diskad. 

Själv så tävlar vi rätt så flitigt i rallylydnad och flera av mina hundar har diplom i nybörjar klass och fortsättningsklass. 

För att läsa om rallylydnad och dess moment kan man göra det  här >>>  och här >>>

 

Bruks spår

I bruks kan man tävla i olika specialmoment, som spår, rapport och sök. Där finns också olika klasser som appell, lägre, högre och elik klass. I brukset har vi valt spår eftersom det ligger oss varmast om hjärtat. Molly är godkänd i lägre klass spår och Lucas i appelklass. 

Utrusning som man använder i bruks spår är en 15 m lång lina och en sele. Man håller sig 10 m bakom hunden när man går spåret.  I lydnadsmomenten använder man sig av koppel och halsband. Bäst är att använda läder koppel och halsband. 

I appell klass spår skall hunden finna 3 apportppinnar på en öppen mark som är det vanligaste som sträcker sig 300 x 300 m. Hunden måste hitta slutapporten för att få tävla vidare i lydnadsmomenten. Budföring är en av specialmomenten i bruks. Det betyder att hunden skall springa en sträcka på 50 m till en för honom eller henne okänd figurant. Kommandot som man brukar använda är "march". Budföring återfinns även i de högre klasserna men då även med skott på halva sträckan. Andra moment som finns i appelklass är fotgående, läggande, inkallning, hopp över hinder, apportering och platsläggning. 

Här kan man läsa om de olika momenten i brukset >>>

 

Viltspår

 

Alla mina hundar,  Molly, Lily, Maja, Rosie, Lucas och Irma tycker om att spåra, så det försöker vi göra några gånger i månaden när inte snön ligger på backen. De har allihop väldigt olika arbetssätt så det sätter en matte på prov när vi går ut i skogen för att träna och tävla. Molly, Maja och Rosie har blivit både Svenska och Norska Viltspårs Champion. Lily, Lucas och Irma innehåller titeln Svensk Viltspårschampion. Molly och Lucas har blivit Distriktsmästare i västra regionen några gånger och Molly har även vunnit Årets Viltspårscocker 6 gånger. Det har ännu ingen annan cocker gjort. År 2015 erövrade Rosie titeln Årets viltspårscocker med 7 spår och 6 HP. 

Vi tränar och tävlar för att det är en väldigt rolig sport och hundarna uppskattar det verkligen att vara ute i skog och mark. 

För att tävla viltspår behövs ingen dyr utrustning utan en sele och en lina på 10 meter där föraren håller sig 5 m bakom hunden. (skillnad på bruks där man går 10 m bakom). Det är viktigt att inte linan är längre än 10 m i viltspår. Man får släppa linan vid vissa tillfällen, om ex. den trasslat in sig runt ett träd. Man går saka och tyst i skogen för tanken är att det skall likna ett så likt eftersök som möjligt och därmed inte skrämma det skadade viltet. 

För att få tävla i viltspår skall hunden först ha gått ett spår som kallas anlagsklass. Det får den göra när den fyllt 9 månader. Spåret är 600 m långt och har legat mellan 2-5 timmar. När man blivit godkänd i anlaget får man tävla vidare i öppenklass spår som också är 600 m långt men med en liggtid på mellan 12-24 timmar och som skall vara nattgammalt. Där skall också hunden leta upp starten själv i en ruta som är 25 x 25 m. 

Man kan tävla i ordinarie och rörliga spår. Skillnaden är att vid rörliga spår kontaktar man själv en domare för att gå spår och på ordinarie spår anmäler man sig till en tävling som är arrangerad. Prisvalören är 0, 3, 2 och ett första pris. Man kan även få HP för ett utmärkt spår. När man fått tre stycken första priser för två olika domare blir hunden Svensk Viltspårschampion. 

De som köper valp från mig  hjälper jag gärna med träning och även med att hitta domare för fortsatt tävlande. 

Här kan man läsa om viltspår >>>

 

Utställning

 

Utställning är något som vi också åker på då och då. Ett bra tillfälle att få en bedömning på sin hund och även  se andra fina cockrar i ringarna och träffa på folk med samma intresse för vår ras. Ibland går det bra och ibland går det mindre bra men så är det ju i bedömningssporter så det gäller att inte deppa ihop om man inte har samma åsikt som den som dömer den dagen. 

Det finns olika klasser som man ställer sina hundar i, beroende på ålder, kön och hur det tidigare gått. Man börjar ställa sin valp i valpklass 4-6 månader, 6-9 månader. Dessa klasser är alltid inofficiella och visas inte på hunddata. När hunden passerat 9 månader så börjar allvaret i ringen för de som vill vinna titlar på sina hundar. 

I Juniorklass får man tävla om hunden är 9-15 månader. Unhundsklass 15-24 månader och sedan går man över i öppenklass där alla hundar som inte är champions får vara med. 18 månader till 8 år då man efter 8 års ålder räknas som veteran. Champion i utställning kan man bli om man erövrat 3 st Cert för tre olika domare och det sista certet måste hunden få efter den fyllt 2 år. 

Hanar och tikar går i två olika klasser och det är bara den vinnande hanhunden som får möta den vinnande tiken i slutet. Där blir en av dem BIR = Bäst i rasen och den andra BIM = Bäst i motsatt kön. 

Man kan få Excellent, VG, Good, Sufficient, Disqualified och KEP. Alla hundar som fått ett Excellent går vidare och tävlar mot alla andra tikar resp. hanar som också fått Excellent. Där tar domaren ut 4 st hundar som placerar sig i nummerordning. Man kan även få Ck i den här placeringen och alla som fått Ck får tävla vidare mot alla andra som ocskå fått Ck i sina respektive klasser. Den som vinner här blir också placerad som etta, två, trea osv... Ettan tävlar sedan vidare mot den hane eller tik som vunnit över alla andra. Den som blir BIR, tävlar sedan vidare i grupp 8. 

För att läsa om hur det går till på utställning kan man göra det här >>>

 

Agility

Agility är en snabb och lite hetsig sport som brukar uppskattas av många hundar. Jag har tävlat och tränat en del med Molly, Lily & Maja under årens lopp. De tyckte att det var toppen att få springa i tunnlar, hoppa över hinder och däck. I Aglity finns det två olika klasser. Hopp och Agility. I hoppklassen finns det bara hopphinder, tunnlar och slalom. I Agilityklassen ingår även gungan. 

För att få träna och gå kurser i agility brukar man först ha höftledsröntgat sin hund så man vet hur mycket man belasta den. Hundar under 1 år skall man vara försiktig med då de fortfarande växer. 

För att läsa om agility kan man göra det här >>>

 

Uppletande

Uppletande är en lätt och rolig aktivitet man kan göra som det inte krävs så mycket av föraren av utan där hundarna gör jobbet. För att kunna utöva den här aktiviteten får man ha en cocker som gärna hämtar leksaker och att bära på dem. Man kan "valla" av en ruta som är ca 50 x 100 m eller 100 x 100 m (valla betyder att man går runt i rutan så det inte finns några djur som ligger och trycker och att doften från skorna läggs i backen). 

När man vallat av sin ruta sätter man fast sin hund eller låter den sitta och vänta när man lägger ut några leksaker alt. dummies , kaninskinn, handskar eller vad man kan hitta på. 

Sedan visar man på hunden rutan och säger sök (om man valt det ordert till den här aktiviteten). Hundarna springer då ut i rutan och letar upp leksakerna som de sedan kommer in med. När man ser att hunden hittat leksaken kan man blåsa i sin pipa , två blås som betyder hit. 

 

Apportering

Apportering brukar de flesta cockrar gilla. Så roligt när man lägger ut dummies på backen eller slänger iväg något som de skall hämta , bära och lämna. Det är många moment man får träna var för sig innan momentet är helt klart. Apport betyder att bära och att hålla fast.  Det finns många olika kurser i apportering. Apporterande hundar och retriever har inte samma upplägg när det gäller att apportera. 

 

Simma

När tillfälle ges och det är sommar och sol är simmning en utmärkt aktivitet. Simma med hundarna är fantastiskt skoj eller kasta något i havet eller sjön som de simmar ut för att hämta. Vid djuptvatten rekommenderar jag att man använder flytväst på sin hund. 

 

Nose Work

En helt ny erfarenhet för oss men så skoj. Våra cockrar är ju som vi vet helt fantastiska med sin nos. Man blir helt mållös när de redan efter en gång vet vad de skall leta efter. I NW finns det också tre klasser att från och  med 1917kan man  tävla i NW1, NW2 och NW3. Det tillkommer en ny doft i varje klass och det hundarna skall nosa sig till är Eukalyptus, Lagerblad och Lavendel.

Momenten genomförs på tid och de olika momenten är, behållarsök, inomhussök, utomhussök och fordonsök. 

Hos oss är det Irma som gått kurs i Nw. Har ännu ej någon bild på henne när vi tränar NW. 

För att lära sig mer om NW kan man läsa här >>>

 

Till sist.... 

Det absolut viktigaste är ändå att man har tid för sin hund och att den får vara med sin familj. Cockern älskadr sina familjemedlemmar . 

  Tillbaka