LITE RÅD PÅ VÄGEN

Vi följer SKK:s köpeavtal med ev. återköp vid följd av allergi, sjukdom eller annat som ev. gör att man inte kan behålla sin valp, i möjligaste mån. 

Med en valp från oss följer

*  Registrerings bevis från SKK
*  brochyr "Välkommen Valp"
*  Veterinär intyg (ej äldre än 7 dagar)
*  Snutte filt med mammans lukt
*  En liten hundsäng 
*  Leksaker
*  Halsband och koppel
*  Valpfoder för de första dagarna
*  Liten folder med tips och råd
*  Ett års gratis medlemskap i Cockerklubben

En valp från oss är

*  Dolda fel försäkrad i tre år
*  Avmaskad ett antal gånger
*  Vaccinerad mot parvo, valpsjuka, kennelhosta
*  Chip märkt

 

Väljer man att köpa en valp ifrån mig så får man "stå ut" med att jag som uppfödare gärna vill ha en fortsatt kontakt även efter leverans. Jag är mycket mån om vart mina valpar hamnar och hur de har de i sitt liv. Jag tar tacksamt emot bilder och information om hur det går och vill gärna att man vänder sig till mig om man behöver tips och råd. 

Jag har som mål att föda upp trevliga, friska hundar med rastypsik exteriör och mentalitet. En äkta och sann vän och familjemedlem!

Läs gärna om rasen här >>>.

Leverans
En valp från oss kan hämtas tidigast när den är 8 veckor gammal. Leverans sker mellan 8-12 veckor beroende på hur tikens och valparnas förhållanden är till varann. Den  är då avmaskad ett antal gånger, veterinärbesiktigad, vaccinerad mot valpsjuka, Parvovirusinfektion och smittsam leverinflammation. , chip märkt, dolda fel försäkrad i tre år och registrerad i Svenska Kennelklubben. En liten folder om cockern, trimmning och hur valpen har haft det hos mig. 

Vid val av kön
Cockern är en mjuk och följsam hund och vid val av hane eller tik så spelar det egentligen ingen roll vilken man väljer som familjemedlem. Tikarna kan bli deppiga vid löp och lite nere medans hanarna har sitt vanliga sätt året rund. Vill man tävla med sin hund så är ju hanarna att föredra då de inte har sina löp och då inte behöver avstå från tävling som tikarna får göra när de löper. Själv så har vi båda könen och trivs utmärkt med dem alla. 

Vaccination
Nästa vaccinationstillfälle görs när valpen är 12 veckor gammal. När valpen är vaccinerad tar det ungefär en vecka för den att bygga upp immunitet mot ovanstående sjukdomar. Under den här tiden bör man inte träffa andra hundar som man inte känner. Nästa vaccination görs när valpen är 1 år gammal.

Försäkring
Tänk på att det är mycket viktigt att  teckna en egen försäkring på just din valp. Det finns en uppsjö av olika försäkringsbolag, så det är ide att kolla på olika ställen. Själv har vi försäkring i Agria, och där är också valpen försäkrad när den lämnar oss. 

Mat
När valpen är 2 månader tills den är 6 månader skall den äta 4 gånger om dagen. Blöt upp ca 1 dl foder i ljummet vatten och låt det stå ca 15 minuter innan servering. Äter valpen upp all mat ger man 1 1/2 dl foder vid nästa måltid. Öka sedan fodret & vattenmängden efterhand som valpen växer. Sprid ut måltiderna under dagen. Det kan bli upp till 7 dl foder om dagen. Valpen måste äta sig mätt. Från 6 månader räcker det med att ge valpen mat 3 gånger om dagen. Vid 9 månaders ålder räcker det att man ger två mål om dagen. Ha alltid färskt vatten stående framme. Tänk på att låta valpen äta ostört och i lugn och ro. De första 8 veckorna har valpen ätir Royal Canin Starter hos oss. Därefter går vi över till Royal Canin Junior foder som man kan köpa i djuraffären. Tänk på att inte byta foder i tid och otid det ställer bara till problem med magar och man får en valp som ev. blir väldigt kräsen. Fortsätt gärna med det foder som valpen är uppväxt med hos oss. 

Vad valpen har ätit hos mig som uppfödare kan man läsa i dokumentet som medföljer varje valp. 

Om valpen är blir dålig i magen kan man  ge a-fil eller Dofilus som värmts till fingertemperatur. Majsvälling som man gör själv är också väldigt bra och i bif. tips och råd folder som medföljer varje valp kan man läsa om hur man tillagar det. 

Första dagarna hemma
När man hämtat hem sin valp så ge den tid att komma in i familjens vanor. Besökare får ge sig till tåls några dagar så valpen vet vem som den hör hemma hos. 

Tugg och godis:

Tänk på att inte ge hunden/valpen tuggben med knut. Denna kan fastna i halsen och orsaka kvävning. Ge aldrig hunden ben från fågel, fläsk eller fisk. De är alltför vassa ben och skadar hundens mage och tarmar.

Tandömsning
Valpen byter tänder vid 4 -5 månaders ålder. När valpen har tandömsning kan den ha ont och må lite dåligt. Den kan ha många olika symptom så som ex. kräkning, diareé, feber, nedsatt aptit, trötthet  osv. 

Uppfostran
En cocker behöver fostras. En stor hund i ett litet format. Det är en riktig hund och inte ett viljelöst kramdjur, även om cockern älskar att kramas! Anmäl Er gärna till en valpkurs. Framförallt är det husse och matte som behöver gå på kurs. Det finns många bra hundböcker i hunduppfostran men en som är bra att ha i sin bokhylla är Cockerspaniel skriven av Kari Haave, som är en stor hunduppfödare i Norge.

Pälsvård
En cocker är ju en hund  som måste trimmas några gånger om året. Man ska inte trimma en alldeles nybadad hund. Hårsäckarna kan vara  lite känsliga efter ett bad och det är ännu mer olämpligt att bada sin hund direkt efter trimningen. Det kan ha blivit små sår i huden och hårsäckarna är öppna, Det kan då bli infektioner i hårsäckarna med onödigt lidande för hunden. Borsta din cocker några gånger i veckan så det inte bildas en massa tovor som blir svåra att reda ut. Klorna klipps lämpligen varje eller varannan vecka. Bada den när den är smutsig men inte alltför ofta. Idag finns många bra schampoo och balsam till hundar och själv använder vi Plusch Puppy som är mycket skonsamt och bra för pälsarna. 

Första året hjälper jag kostnads fritt till med vardags trimmning till Er som köper valp ifrån mig.

Bur
En bur anpassad till bilen när man transporterar sin hund är att rekommendera, det är en billig livförsäkring om olyckan skulle vara framme. Det skall vara en bur som är för bilen och ingen utställningsbur. Hunden känner sig säkrare när den har en bestämd plats att vara på och inte far den runt heller när man kör. En vanlig bur är också väldigt bra att ha hemma eller på jobbet. På de flesta burar kan man ta bort dörren så hunden kan gå in och ut som den vill. Tänk på att det i lag är förbjudet att stänga in sin hund annat än i bilen. 

Liggplatsen
Var valpen får lov att ligga är olika mellan alla hundägare. Men tänk på att om valpen får sova i sängen när den är liten så kommer den att räkna med att även få sova där när den är stor. En valp behöver sova mycket och ibland upp till 18 timmar om dygnet och tänk på att den måste få sova ostört och inte väckas i tid och otid för att få växa upp och bli en trygg hund. Lät valpen komma till Er och väck den försiktigt genom att smeka den över ryggen om den skall vakna innan man lyfter den. Många hundar tycker att det är otrevligt att tappa "mark".

Ensam hemma träning
En hund skall inte lämnas ensam mer än ca 4-5 timmar som vuxen. Även om hunden inte har något tidsbegrepp så skall man undvika att lämna den ensam för långa stunder. När valpen är liten skall man så fort som möjligt börja med att försöka träna in ensam hemma träning. Man får börja med att bara lämna valpen några minuter åt gången exempelvis när den sover. Sätt på radion och gå ut och släng soporna eller stäng ytter dörren och vänta några minuter och gå sedan in och gör ingen stor sak av det hela och ömka inte valpen eftersom den då tror att det hänt något. Öka sedan på tiden och se hur det går. Ta det lugnt och se tiden an utan stress.

Rumsrenhet
Ingen valp är rumsren från början utan det tar lite tid att lära in var valpen får göra sina behov. En tumregel är att så fort som valpen sovit, lekt eller ätit så skall den ut och få göra sina behov. Ofta går det bäst om man befinner sig på samma plats varje gång, då känner den sig trygg. Hur lång tid det tar innan valpen är rumsren är individuellt och hur trägen man själv är.

Promenader
Första levnadsåret är det viktigt att valpen inte utsätts för långa promenader. 

Valpträffar
Valpträffar kommer att ordnas om intresse finns från Er valpköpare.

Hundens 11 budord1.   Mitt liv varar i ca 15 år....Skild från dig, betyder    
      sorg för mig....
       Tänk på det när du skaffar mig.

2.   Ge mig tid att förstå vad det är du begär av mig.

3.   Gör mig tillitsfull, ty du är mitt liv.

4.   Var inte arg på mig för länge och spärra inte
       in mig som straff.
          
5.   Du har ditt arbete, dina vänner och nöjen. Jag - 
      har bara dig.

6.   Tala till mig, även om jag inte förstår dina ord......
      din stämma översätter allt.

7.   Vet du att jag aldrig glömmer hurdan du är mot mig.

8.   Om du slår mig, tänk då på att mina tänder med 
       lätthet kan krossa din hand, 
       men jag använder mig inte av min kraft.

9.   När du blir irriterad på mig för att du själv har 
      bråttom, så tänk på att 
      jag kanske har ont i magen, eller låg för länge i
      solen.......
      eller bara är trött och less på allt.

10. Ge dig tid med mig även när jag blir gammal....
       Även du blir gammal en dag och nog vill väl du att
       din familj och 
       vänner ska bry sig om dig då.
 
11. Var hos mig när jag har det svårt -- då blir allt
       så mycket,
       lättare för mig.
                   .
                  Från din hund  --  Jag älskar dig !

Slutord

Lycka till med din nya vän och hör av dig om du har några frågor eller funderingar. Livslång support är en självklarhet för mig. Mitt uppdrag som uppfödare är inte slut när man hämtar sin valp utan jag kommer att finnas även i fortsättningen. Så tveka inte om det finns något jag kan hjälpa till med. 


En av mina fd valpar och jag. Ett kärt möte

/Anneli

Tillbaka